Νέα / Δελτία Τύπου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» στο Ζάνταρ της Κροατίας

Η δεύτερη φάση της σύμπραξης του Φεστιβάλ ΑΝΩ και του Zadar Organ Festival που υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου SONIC, με φορέα υλοποίησης τον Σύνδεσμο Ελλήνων Καθολικών Σύρου και τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Erasmus+, πραγματοποιήθηκε το διήμερο 9 και 10 Σεπτεμβρίου στην πόλη Ζάνταρ της Κροατίας.

Την πρώτη ημέρα, μαθητές του μουσικού σχολείου «Blagoje Bersa», αφού συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά εργαστήρια εκκλησιαστικού οργάνου της οργανίστα, Ουρανίας Γκάσιου, παρακολούθησαν την παρουσίαση του Σύμβουλου καλλιτεχνικού προγράμματος του Φεστιβάλ ΑΝΩ, Νίκου Κανελλόπουλου, με θέμα «8 Έλληνες συνθέτες».

Τη δεύτερη ημέρα οι εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν στο κέντρο της παλιάς πόλης του Ζάνταρ και συγκεκριμένα στον ναό του Αγίου Χρυσόγονου, όπου πραγματοποιήθηκε η ομαδική έκθεση φωτογραφίας της Λέσχης Φωτογραφίας – Κινηματογράφου Σύρου με θέμα το «Το εκκλησιαστικό όργανο της Άνω Σύρου». Οι εκδηλώσεις του διημέρου ολοκληρώθηκαν με το ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου της Ουρανίας Γκάσιου, μέσα σε έναν κατάμεστο ναό.

Τη συναυλία προλόγισε η οργανίστα και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου του Ζάνταρ, Tea Kulaš, η οποία αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία των δύο Φεστιβάλ, ενώ η βραδιά έκλεισε με χαιρετισμούς των μελών της ελληνικής αποστολής, στην οποία συμμετείχαν επίσης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Καθολικών Σύρου, Πέτρος Ρούσσος και η Υπεύθυνη Διαχείρισης Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων του Φεστιβάλ ΑΝΩ, Δώρα Αυγουλίδου. Ευχαριστώντας για τη φιλοξενία και τη συνεργασία, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Φεστιβάλ ΑΝΩ, Χάρης Βεκρής, δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος για την εξαιρετική σχέση μεταξύ των δύο χωρών που έχει δημιουργηθεί μέσω της μουσικής και προσκάλεσε το κοινό της συναυλίας να επισκεφθεί τη Σύρο, αλλά και τους νέους μουσικούς και συνθέτες της Κροατίας να συμμετέχουν στο Φεστιβάλ της Άνω Σύρου.

Οι δράσεις υλοποιούνται με την υποστήριξη της Καθολικής Επισκοπής Σύρου.

Φωτογραφίες: Χρήστος Τόλης, Νηρέας Βεκρής