Νέα / Δελτία Τύπου

Ο Συριανός μαέστρος Στέφανος Τσιαλής αναλαμβάνει Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ ΑΝΩ

Τον νέο Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ», Στέφανο Τσιαλή, παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου στα γραφεία της Καθολικής Επισκοπής Σύρου, την Τρίτη 28 Μαρτίου, ο Σεβ. Καθολικός Επίσκοπος Σύρου π. Πέτρος Στεφάνου και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Χάρης Βεκρής.

Γεννημένος στην Ερμούπολη, ο αρχιμουσικός με σημαντική διεθνή παρουσία δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος για τη δυνατότητα που του δίνεται – μέσω του Φεστιβάλ – να προσφέρει την εμπειρία και τις γνώσεις του στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της ιδιαίτερης πατρίδας του. Στοχεύοντας στη μετάκληση σημαντικών καλλιτεχνών διαφορετικών μουσικών καταβολών, που θα συμβάλουν στον εμπλουτισμό του καλλιτεχνικού προγράμματος του Φεστιβάλ, στη στήριξη του διεθνούς χαρακτήρα του, αλλά και στην προσπάθεια διεκδίκησης μιας αναγνωρίσιμης θέσης στον χάρτη των φεστιβάλ εκκλησιαστικού οργάνου της Ευρώπης, ο Στέφανος Τσιαλής, παρουσίασε το πρόγραμμα εκδηλώσεων του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού οργάνου «ΑΝΩ».

Το Βιογραφικό Σημείωμα του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ ΑΝΩ

Καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών από το 2014 μέχρι το 2020. Μόνιμος προσκεκλημένος μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Αμβούργου από το 2012 και της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Θουριγγίας από το 2015 μέχρι το 2019.

Γεννήθηκε στην Ερμούπολη το 1964. Σπούδασε πιάνο στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης, μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και διεύθυνση ορχήστρας στην Ακαδημία Μουσικής της Βιέννης. Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας Δωματίου της Κεντρικής Γερμανίας (1997-2004), μόνιμος μαέστρος και αναπληρωτής γενικός μουσικός διευθυντής στην Κρατική Όπερα της Νότιας Θουριγγίας στο Meiningen (2005-2009), καλλιτεχνικός διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Θουριγγίας στο Gotha (2009-2013) και μόνιμος προσκεκλημένος μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Βερολίνου (2001-2004). Έχει επίσης συνεργαστεί με σχεδόν 100 ορχήστρες παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων οι Συμφωνικές Ορχήστρες του Μόντρεαλ, Βερολίνου, Αμβούργου, Γουίνιπεγκ, Ώρχους και του Σταβάνγκερ στη Σκανδιναβία, οι Φιλαρμονικές Ορχήστρες της Κοπεγχάγης, Κατάρ, Στουτγάρδης, Νυρεμβέργης, Ντόρτμουντ, Σλοβενίας και του Βουκουρεστίου, η Ορχήστρα Tonkünstler της Βιέννης, οι ορχήστρες της Ραδιοφωνίας της Λειψίας, του Ζάαρλαντ, του Αννοβέρου και του Βουκουρεστίου, η ορχήστρα της Όπερας της Μπολόνιας, η Κρατική Ορχήστρα της Βαϊμάρης, ενώ έχει δώσει συναυλίες στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., στις Η.Π.Α., Καναδά, Ρωσία, Κούβα, Νότια Αφρική κ.α. Έχει ηχογραφήσει για τις εταιρείες Naxos, Genuin και Centaur, και έχει εμφανιστεί στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο σε Γερμανία, Ιταλία, Σλοβενία, Ελλάδα, Ρουμανία και Νότια Αφρική.