Νέα / Δελτία Τύπου

7ο Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου ΑΝΩ – 1η μέρα

Ο Ιταλός Τζιανλούκα Λιμπερτούτσι, οργανίστας του Βικαριάτου για την Πόλη του Βατικανού στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου της Ρώμης, μάγεψε το κοινό στη χθεσινή έναρξη του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ».

Μέσα στον κατάμεστο ναό του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο, έδωσε ένα μοναδικό ρεσιτάλ και καθήλωσε με τη δεξιοτεχνία του, την επιλογή ρεπερτορίου και την ερμηνεία του. Η μεγάλη έκπληξη της συναυλίας ήταν η διασκευή στη θρυλική «Φραγκοσυριανή» του Μάρκου Βαμβακάρη, μια ιδέα του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή Στέφανου Τσιαλή, που ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο τη βραδιά με το ζεστό χειροκρότημα και τις επευφημίες των θεατών να αποδεικνύουν ότι δικαίως έχει κερδίσει μια κορυφαία θέση στη διεθνή μουσική σκηνή.

Στην έναρξη της φετινής διοργάνωσης και πριν τη συναυλία, καλωσόριζε τους επισκέπτες στο προαύλιο του ναού, ένα σύνολο πνευστών από μέλη της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αποδίδοντας τρεις φανφάρες και ενισχύοντας τη μουσική μυσταγωγία που θα ακολουθούσε.

Τη βραδιά τίμησε με την παρουσία του ο χωρικός Αντιπεριφεριάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο οποίος τιμήθηκε από τον σεβ. Καθολικό Επίσκοπο π. Πέτρο Στεφάνου, για την πολυετή έμπρακτη στήριξη της Περιφερείας Νοτίου Αιγαίου στο Φεστιβάλ ΑΝΩ.

Επόμενη συναυλία:

Τετάρτη 23 Αυγούστου, στις 20.00
Έργα για εκκλησιαστικό όργανο και κόρνο

(σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα και την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα)
Μίχαου Μαρκουσέφσκι (Πολωνία), εκκλησιαστικό όργανο
Μαρτίνα Ράιτμαν (Γερμανία), κόρνο
Καθεδρικός Ναός Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου


Φωτογραφίες: Στέφανος Μαμίδης-Ιωάννης Μανούσος

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Το Φεστιβάλ «ΑΝΩ» πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής.