Νέα / Δελτία Τύπου

Διάλεξη για το εκκλησιαστικό όργανο με ελεύθερη είσοδο

Σήμερα, Δευτέρα 20 Ιουνίου, 8 μ.μ., στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου.

Στο πλαίσιο του έργου SONIC που χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+ και αφορά στη συνεργασία του Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» και του Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου της πόλης Ζάνταρ (Κροατία), η οργανίστα και καλλιτεχνική διευθύντρια του, Tea Kulaš, θα δώσει σήμερα, Δευτέρα 20 Ιουνίου, στις 8 μ.μ. στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου, διάλεξη σχετικά με την ιστορία και τις αρχές λειτουργίας του εκκλησιαστικού οργάνου. Τη διερμηνεία της διάλεξης στα ελληνικά έχει αναλάβει ο σύμβουλος καλλιτεχνικού προγράμματος του Φεστιβάλ ΑΝΩ, Νίκος Κανελλόπουλος. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Η Tea Kulaš (Zadar, 1994) είναι οργανίστα, μουσικολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από τη Μουσική Ακαδημία του Ζάγκρεμπ. Η καλλιτεχνική της πορεία ξεκίνησε στην ηλικία των 6 ετών, όταν άρχισε να μαθαίνει πιάνο στη Μουσική Σχολή Blagoje Bersa του Zadar. Πέρα από τις σπουδές της στο πιάνο, έχει σπουδάσει σύγχρονο χορό και θεωρία της μουσικής. Είναι απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Pavao Markovac στο Ζάγκρεμπ (P. Mašić), όπου μελέτησε εκκλησιαστικό όργανο και έχει κερδίσει βραβεία σε διαγωνισμούς σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Επί σειρά δύο ετών, υπήρξε νικήτρια βραβείου στο Διαγωνισμό Martha Debelli (Graz). Συνέχισε την πολυβραβευμένη εκπαιδευτική της πορεία στο εκκλησιαστικό όργανο και τη μουσική δωματίου στη Μουσική Ακαδημία του Ζάγκρεμπ με την Lj. Očić, αποφοιτώντας με ειδίκευση στο εκκλησιαστικό όργανο το 2018. Στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού/επιστημονικού προγράμματος Religiophony (2016), έδωσε συναυλίες ως σολίστ με τη συνοδεία της ορχήστρας της Μουσικής Ακαδημίας του Ζάγκρεμπ, στο Ζάγκρεμπ, το Čakovec και τη Λιουμπλιάνα και έδωσε διάλεξη με τίτλο “Josip Štolcer Slavenski” (ο συνθέτης στο περιθώριο), σε συνεργασία με τον συνάδελφό της D. Perković. To 2019 έδωσε συναυλία ως σολίστ με την Ορχήστρα Δωματίου του Zadar και τη χορωδία της ραδιοφωνικής εταιρείας της Κροατίας (HRT). Δίνει τακτικά συναυλίες σε όλη την Κροατία και στο εξωτερικό, καθώς και σε αρκετά διεθνή φεστιβάλ.

Η συναυλία της Tea Kulaš θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη 21 Ιουνίου, στις 8 μ.μ. στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Την εκδήλωση προλογίζει και παρουσιάζει ο Νίκος Κανελλόπουλος.