Νέα / Δελτία Τύπου

Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής 2022 / Απολογισμός

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου ΑΝΩ στο νησί της Σύρου, με το πρώτο ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου παρουσία κοινού να δίνει τη σκυτάλη στην ετήσια διοργάνωση του Αυγούστου.

Η συναυλία της νεαρής οργανίστα από την Κροατία, Tea Kulas, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου με παρουσιαστή τον Νίκο Κανελλόπουλο και επίτιμο προσκεκλημένο τον Πρέσβη της Κροατίας στην Ελλάδα, κ. Aleksandar Sunko, έκλεισε την εβδομάδα των εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δράσεων που υλοποιούνται με τη χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ / Νεολαία και του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, με φορέα υλοποίησης τον Σύνδεσμο Ελλήνων Καθολικών Σύρου. Μάλιστα, η συναυλία είχε και συμβολικό χαρακτήρα, αφού υλοποιήθηκε στις 21 Ιουνίου τιμώντας την ημέρα της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής, αλλά και το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας που είναι το 2022.

Οκτώ νέοι του νησιού έως 30 ετών συμμετείχαν με ενθουσιασμό στα Εργαστήρια Εκκλησιαστικού Οργάνου με την καθοδήγηση της Tea Kulas, εφαρμόζοντας τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους στο πιάνο πάνω στο παλαιότερο εκκλησιαστικό όργανο που λειτουργεί σήμερα στην Ελλάδα. Οι εκπαιδευτικές δράσεις αποτελούν μέρος του έργου «SONIC».

Δύο ημέρες νωρίτερα, δεκαέξι παιδιά 10 έως 16 ετών συμμετείχαν στα Εργαστήρια Αερόφωνου Αρμονίου, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Νίκου Ρούσσου και Γιάννη Ρηγούτσου. Το συγκεκριμένο μουσικό όργανο που κατασκευάστηκε στο Παρίσι, μεταξύ 1870-1880 και δωρίσθηκε από το Γαλλικό Προξενείο της Σύρου στον Ιερό Καθολικό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» στην Ερμούπολη, το έτος 1885, επισκευάσθηκε με δαπάνη της Καθολικής Επισκοπής Σύρου, υπό την επίβλεψη του Κωσταντίνου Καπέλλου, υπεύθυνου συντήρησης του εκκλησιαστικού οργάνου του Αγίου Γεωργίου και τη συμβολή του Νικόλαου Βενιέρη, πρόεδρου του Συλλόγου Φίλων του Εκκλησιαστικού Οργάνου. Τις εκπαιδευτικές δράσεις που αποτελούν μέρος του έργου «Μικροί Οργανίστες εν Σύρω» και στοχεύουν στην ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, έκλεισε μια μικρή συναυλία με έργα για αερόφωνο αρμόνιο και πιάνο των π. Τζούλιο Γκραμένα και π. Βασίλειου Φραντζέσκου, η οποία βιντεοσκοπήθηκε και θα παρουσιαστεί σε παράλληλη εκδήλωση του 6ου Φεστιβάλ ΑΝΩ (22-27 Αυγούστου).

Φωτογραφίες: Δημήτρης Βαμβακούσης, Νίκος Δεσύπρης
Σχεδιασμός αφίσας συναυλίας: Κωνσταντίνος Καταγάς
Σχεδιασμός αφίσας «Μικροί Οργανίστες εν Σύρω»: Τάσος Μαραγκός
Σχεδιασμός λογότυπου SONIC: Φίλιππος Αλατζόγλου