Νέα / Δελτία Τύπου

Ελλάδα: φως και μύθος» – 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου ΑΝΩ

Το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» ανανεώνει το ραντεβού του για 7η συνεχόμενη χρονιά και σας προσκαλεί σε μια αξέχαστη μουσική πανδαισία με μαγευτική θέα, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο.

Με πρωτοβουλία της Καθολικής Επισκοπής Σύρου και τη στήριξη του Συνδέσμου Ελλήνων Καθολικών Σύρου, το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» – που δημιουργήθηκε με στόχο την ανάδειξη του παλαιότερου σε λειτουργία εκκλησιαστικού οργάνου της Ελλάδας και παράλληλα, την αναζωογόνηση του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου – συνεχίζει την ανοδική του πορεία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη του διεθνούς χαρακτήρα του.

Με την καλλιτεχνική διεύθυνση του γεννημένου στην Ερμούπολη αρχιμουσικού Στέφανου Τσιαλή, πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και την οργανωτική επιμέλεια του εκτελεστικού διευθυντή Χάρη Βεκρή, το φετινό Φεστιβάλ ΑΝΩ φιλοξενεί από τη Δευτέρα 21 Αυγούστου ως και το Σάββατο 26 Αυγούστου, σημαντικούς καλλιτέχνες από Ιταλία, Πολωνία, Γερμανία, Τσεχία και Ελλάδα, μια απροσδόκητη συνάντηση εγχόρδων «Από τον Μότσαρτ στον Μορικόνε», καθώς και την Έκθεση του Εθνικού Μουσείου της Πράγας «Διάσημοι Τσέχοι Συνθέτες».

Το πρόγραμμα των συναυλιών ανοίγει το ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου του Τζιανλούκα Λιμπερτούτσι, οργανίστα του Βικαριάτου για την Πόλη του Βατικανού στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου και συνεχίζεται την Τετάρτη 23/8 με μια μοναδική σύμπραξη του οργανίστα Μίχαου Μαρκουσέβιτς, καθηγητή στο Μουσικό Πανεπιστήμιο Fryderyk Chopin της Βαρσοβίας και της Μαρτίνα Ράιτμαν, σολίστριας κόρνου της Γερμανικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας Ραδιοφωνίας. Την Παρασκευή 25/8 το Φεστιβάλ ΑΝΩ – όπως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια – μεταφέρεται στο προαύλιο του Ησυχαστηρίου «Παναγία της Ελπίδος» της Ιεράς Μονής των Αδελφών του Ελέους στην Ερμούπολη, για τη συναυλία του συνόλου εγχόρδων «Athens Classical Players» που αποτελείται από μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, και το πρόγραμμα εκδηλώσεων ολοκληρώνεται το Σάββατο 26/8, με την σύμπραξη του διακεκριμένου Τσέχου οργανίστα Κάρελ Μαρτίνεκ και της συριανής καταγωγής υψίφωνου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Χριστίνας Ασημακοπούλου.

Από φέτος εγκαινιάζεται η συνεργασία του Φεστιβάλ ΑΝΩ με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Σύρου Ερμούπολης, με συμμετοχή μουσικών της πριν από κάθε συναυλία στο προαύλιο του Καθεδρικού Ναού, αλλά και με σεμινάριο πνευστών σε μέλη της ορχήστρας από προσκεκλημένους καλλιτέχνες του Φεστιβάλ.

Τις συναυλίες προλογίζει και παρουσιάζει για μια ακόμη χρονιά ο μουσικός παραγωγός και σύμβουλος προγράμματος του Φεστιβάλ ΑΝΩ, Νίκος Κανελλόπουλος.

Σχεδιασμός αφίσας: Κωνσταντίνος Καταγάς
Οπτική ταυτότητα Φεστιβάλ: Φρειδερίκος Ρούσσος / Syrostoday

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το Φεστιβάλ «ΑΝΩ» πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής.

Το πρόγραμμα:

Δευτέρα 21 Αυγούστου, ώρα 20:00, Καθεδρικός Ναός Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου
Ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου

Τζιανλούκα Λιμπερτούτσι (Ιταλία), εκκλησιαστικό όργανο

Τετάρτη 23 Αυγούστου, ώρα 20:00, Καθεδρικός Ναός Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου
Έργα για εκκλησιαστικό όργανο και κόρνο

(σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα και την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα)
Μίχαου Μαρκουσέφσκι (Πολωνία), εκκλησιαστικό όργανο
Μαρτίνα Ράιτμαν (Γερμανία), κόρνο

Παρασκευή 25 Αυγούστου, ώρα 20:00, Προαύλιο του Ησυχαστηρίου «Παναγία της Ελπίδος» της Ιεράς Μονής των Αδελφών του Ελέους, Ερμούπολη.

Από τον Μότσαρτ στον Μορικόνε

Athens Classical Players (Ελλάδα), σύνολο εγχόρδων μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

Σάββατο 26 Αυγούστου, ώρα 20:00, Καθεδρικός Ναός Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου

Έργα για εκκλησιαστικό όργανο και φωνή

(σε συνεργασία με το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας)
Κάρελ Μαρτίνεκ (Τσεχία), εκκλησιαστικό όργανο
Χριστίνα Ασημακοπούλου (Ελλάδα), υψίφωνος

Παράλληλες εκδηλώσεις:


Προαύλιος χώρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου
 – 21.08.2023 έως 26.08.2023
Έκθεση Εθνικού Μουσείου της Πράγας «Διάσημοι Τσέχοι Συνθέτες»
(σε συνεργασία με το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας)

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Καθολική Επισκοπή Σύρου
Σύνδεσμος Ελλήνων Καθολικών Σύρου

ΣΥΝΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Δήμος Σύρου Ερμούπολης

ΔΩΡΗΤΗΣ
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

ΧΟΡΗΓΟΙ
Υπουργείο Πολιτισμού
Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής
ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ
Ίδρυμα ΑΝΤΩΝΙΟΣ Ε. ΚΟΜΝΗΝΟΣ
REVOIL

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ
Πρεσβεία της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα
Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα
Τσεχικό Κέντρο Αθήνας
Adam Mickiewicz Institute

ΧΟΡΗΓΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ
BLUE STAR FERRIES
FAST FERRIES
SEA JETS

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΕΡΤ3, ΕΡΤ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ, ΑΘΗΝΑ 9,84, ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ, MUSIC PAPER, EUROLETTER, ART & PRESS, ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ, CYCLADES24, SYROS TODAY, SYROS AGENDA, NAXOS TIMES, ΑΙΓΑΙΟ FM LIVE, EMPNEUSI 107 FM, SYROSPRESS, AIGAIO NEWS