Νέα / Δελτία Τύπου

«ΑΝΩ» / Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου

21 – 26 Αυγούστου 2017, Καθεδρικός Ναός Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» έφτασε στην τελική του ευθεία. Το παλαιότερο εκκλησιαστικό όργανο που ηχεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, ανυπομονεί να χαρίσει αξέχαστες στιγμές σε νέους και παλιούς φίλους του, με τρεις μοναδικές συναυλίες από εκλεκτούς οργανίστες και μουσικούς που παίζουν όργανα που μπορούν να συνυπάρξουν με το εκκλησιαστικό όργανο. Τα έργα που θα ερμηνευθούν σε όλες τις συναυλίες έχουν διαχρονικό χαρακτήρα, από την εποχή της Αναγέννησης έως και τη Σύγχρονη εποχή και αναδεικνύουν τον πολυμορφικό χαρακτήρα του εκκλησιαστικού οργάνου. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει:

Συναυλίες

Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017, ώρα 8:00 μ.μ.

Ελένη Κεβεντσίδου, εκκλησιαστικό όργανο – Ηλίας Γυφτονικολός, βιολί: με έργα των Girolamo Frescobaldi, Johann Sebastian Bach, Albeniz-Kreisler, Max Reger, Hermann Schroeder, Zolt Gardonyi και Basil Athanasiadis.

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017, ώρα 8:00 μ.μ.

Στράτος Γκιουλμπάνογλου, εκκλησιαστικό όργανο – Γιάννης Καΐκης, τρομπόνι: με έργα των Georg Philipp Telemman, Johann Sebastian Bach, Enrique Crespo, Felix Mendelssohn-Bartholdy και Alexandre Guilmant.

Σάββατο 26 Αυγούστου 2017, ώρα 8:00 μ.μ.

Χρήστος Παρασκευόπουλος, εκκλ. όργανο – Ιωάννα-Βασιλική Κοράκη, μετζοσοπράνο: με έργα των Jeremiah Clarke, Henry Purcell, Dietrich Buxtehude, Johann Sebastian Bach, Camille Saint Saëns, Felix Mendelssohn Bartholdy, Franz, Antonín Dvořák, Sir John Stainer και Albert Hay Malotte.

Ομιλίες

Πριν από τις συναυλίες θα υπάρξουν ομιλίες σχετικές με το εκκλησιαστικό όργανο:

Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

«Το εκκλησιαστικό όργανο του Αγίου Γεωργίου», ομιλητής Γιάννης Ρούσσος, οργανίστας Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου.

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

«Η ελληνική προέλευση του εκκλησιαστικού οργάνου», ομιλητής Χρήστος Παρασκευόπουλος, καθηγητής και σολίστ εκκλησιαστικού οργάνου.

Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

«Η συνθετική πορεία του εκκλησιαστικού οργάνου στην ιστορία», ομιλητής Χρήστος Παρασκευόπουλος, καθηγητής και σολίστ εκκλησιαστικού οργάνου.

Ξεναγήσεις

Ξεναγήσεις στο εκκλησιαστικό όργανο, από τις 7.00 μ.μ
Επιπλέον, τις ημέρες των συναυλιών, θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στο εκκλησιαστικό όργανο από τον Γιάννη Ρούσσο, οργανίστα του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά το ιστορικό αυτό όργανο, το οποίο κατασκευάστηκε από το Zeno Fedeli, μέλος διάσημης οικογένειας κατασκευαστών εκκλησιαστικών οργάνων από το Foligno της Ιταλίας, το 1888.

Ξεναγήσεις στο μεσαιωνικό οικισμό, από τις 7.00 μ.μ
Τέλος, πριν από κάθε συναυλία «Οι μικροί ξεναγοί της Άνω Σύρου» θα προσφέρουν δωρεάν ξεναγήσεις σε όσους/ες ενδιαφέρονται να γνωρίσουν καλύτερα τον υπέροχο μεσαιωνικό οικισμό του νησιού μας.

Σε όλες τις συναυλίες και τις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα αγγλικά και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Διοργάνωση

Καθολική Επισκοπή Σύρου

Οργανωτική επιτροπή

Χρήστος Παρασκευόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής
Χάρης Βεκρής, εκτελεστικός διευθυντής
Γιάννης Ρούσσος, οργανίστας Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου

Βίντεο

Γιάννης Μανούσος

Φωτογραφίες

Νίκος Ραγκούσης

Μέγας Χορηγός

ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ

Χορηγοί μετακίνησης

ASTRA AIRLINES, BLUE STAR FERRIES

Χορηγοί επικοινωνίας

ΕΡΤ3, ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου, ΑΘΗΝΑ 9.84, ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ, MUSIC PAPER, ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ, CYCLADES24, SYROSTODAY, SYROS AGENDA, ΑΙΓΑΙΟ LIVE 95.8, EMPNEUFSI 107 FM