Νέα / Δελτία Τύπου

Η τρίτη μέρα του φεστιβάλ ΑΝΩ 2022

Μέσα σε μια ιδιαίτερα θερμή και γεμάτη συγκίνηση ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε, χθες Πέμπτη, 25 Αυγούστου, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου της Άνω Σύρου, η παράλληλη εκδήλωση του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ», η οποία περιλάμβανε την προβολή τριών αφιερωμάτων – ταινιών μικρού μήκους.

Στον πρόλογο της εκδήλωσης, ο εκτελεστικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Χάρης Βεκρής, αναφέρθηκε στη συνέχιση της προσπάθειας αναζωογόνησης του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου, που ήταν και παραμένει πρωταρχικός στόχος του Φεστιβάλ από τη δημιουργία του, ως σήμερα. Με επίκεντρο το εκκλησιαστικό όργανο του Αγίου Γεωργίου, οι διοργανωτές του φεστιβάλ της Άνω Σύρου, προσπαθούν να αναδείξουν ιστορικές πτυχές και σημεία ενδιαφέροντος της περιοχής που μπορούν να αποτελέσουν πόλους έλξης.

Σε αυτό το πλαίσιο, το πρώτο αφιέρωμα της βραδιάς «Η Παναγία του Καρμήλου της Άνω Σύρου», αφηγήθηκε με αριστοτεχνικό τρόπο την ιστορία του ναού της Παναγίας στην Άνω Σύρο, όπου για τρεις περίπου αιώνες χτυπούσε η καρδιά του μοναστηριού των πατέρων Ιησουιτών. Με την προβολή του συγκεκριμένου αφιερώματος, το Φεστιβάλ ΑΝΩ δηλώνει τη στήριξη του στην προσπάθεια της Καθολικής Επισκοπής Σύρου για την ολοκλήρωση του έργου αποκατάστασης του ναού.

Το αφιέρωμα «Η μουσική συνάντηση δυο θρησκευτικών παραδόσεων» που ακολούθησε, αποτελεί μέρος του έργου «Μικροί Οργανίστες εν Σύρω», το οποίο υλοποιείται από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Καθολικών Σύρου, με την υποστήριξη της Καθολικής Επισκοπής Σύρου και του Φεστιβάλ ΑΝΩ, και με την οικονομική στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το έργο που στην πρώτη του φάση περιλάμβανε εργαστήρια αερόφωνου αρμόνιου για παιδιά 10 έως 16 ετών, έκλεισε με μια μικρή συναυλία με έργα για αρμόνιο και πιάνο, από τους π. Τζούλιο Γκραμένια, Προθηγούμενο του Φραγκισκανικού Τάγματος των Καπουκίνων στην Ελλάδα και π. Βασίλειο Φραντζέσκο, Διάκονο στο Ναό «Κοιμήσεως της Θεοτόκου» της Ερμούπολης.

Με το τελευταίο αφιέρωμα της βραδιάς «Η Πρώτη Κυρία του εκκλησιαστικού οργάνου του Αγίου Γεωργίου», το Φεστιβάλ ΑΝΩ ανέδειξε την προσφορά και το έργο της κας Ελπίδας Ρηγούτσου, η οποία από τη δεκαετία του ‘50 και για περισσότερα από 25 χρόνια, διετέλεσε οργανίστα του Καθεδρικού Ναού της Άνω Σύρου. Το βίντεο αφιερώθηκε στη μνήμη του Ισίδωρου Σαλάχα, που διετέλεσε Δήμαρχος Άνω Σύρου και πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Καθολικών Σύρου.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την απονομή βεβαιώσεων συμμετοχής στα παιδιά και τους νέους που παρακολούθησαν τα εργαστήρια αερόφωνου αρμόνιου (Μικροί οργανίστες εν Σύρω) και εκκλησιαστικού οργάνου (SONIC), από τους Νίκο Ρούσσο, καθηγητή μουσικής και Πέτρο Ρούσσο, πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Καθολικών Σύρου.

Τέλος, μετά την απονομή αναμνηστικών εκ μέρους του Δήμου Σύρου Ερμούπολης από το Πέτρο Ραουζαίο, πρόεδρο της Κοινότητας Άνω Σύρου, ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου, απένειμε το αναμνηστικό του Φεστιβάλ ΑΝΩ που έχει φιλοτεχνήσει ο συριανός γλύπτης Παναγιώτης Καλούδης, στους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση π. Βασίλειο Φραντζέσκο και Ελπίδα Ρηγούτσου.

Και τα τρία αφιερώματα έχουν αναρτηθεί στο κανάλι του Φεστιβάλ στο YouTube.

Τελευταία συναυλία του 6ου φεστιβάλ ΑΝΩ με έργα για εκκλησιαστικό όργανο και όμποε, το Σάββατο 27.08, στις 8 μ.μ., με καλεσμένους από την Πολωνία την Mariola Brzoska, εκκλησιαστικό όργανο και Rafael Gabriel Przybyła, όμποε.

Φωτογραφίες: Στέφανος Μαμίδης