Μετά από δύο χρόνια χωρίς την παρουσία κοινού, ο εφετινός κύκλος εκδηλώσεων του Φεστιβάλ ΑΝΩ έκλεισε στον κατάμεστο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, υπό τους ήχους του παλαιότερου εκκλησιαστικού οργάνου της χώρας και τις αγγελικές φωνές των μελωδών που συμμετείχαν στη Χριστουγεννιάτικη συναυλία της Άνω Σύρου. Με αφορμή την εκδήλωση, κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού ανηφόρησαν στον μεσαιωνικό οικισμό με τα γραφικά στολισμένα σοκάκια και τη μοναδική φάτνη που κατασκεύασαν τα μέλη της Ενορίας του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου, για μια ακόμη αξέχαστη Χριστουγεννιάτικη εμπειρία.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ξεκίνησε με την προβολή ενός σύντομου βίντεο από τη συναυλία της Ουρανίας Γκάσιου στο Ζάνταρ της Κροατίας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου SONIC, με φορέα υλοποίησης τον Σύνδεσμο Ελλήνων Καθολικών Σύρου και τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Erasmus+. Η παραγωγή του βίντεο πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Zadar Organ Festival από τον Χρήστο Τόλη.
Οι εκκλησιαστικοί ύμνοι και τα κάλαντα των Χριστουγέννων που αποδόθηκαν με εξαιρετική αρτιότητα από τα μέλη της Νεανικής Χορωδίας της Ορχήστρας των Κυκλάδων υπό τη διεύθυνση των Νίκου Ρούσσου και Έλλης Γούναρη, τη συνδρομή στο τραγούδι της Ρένας Βέργου και του Αλέξανδρου Δημητρόπουλου και με τη συνοδεία στο πιάνο της Βούλας Γλύκα, μετέφεραν στο κοινό το χαρμόσυνο μήνυμα των ημερών, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα πως η Σύρος διαθέτει πλέον μια νεανική χορωδία αξιώσεων με λαμπρό μέλλον. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με την αριστοτεχνική παρουσίαση γνωστών έργων για εκκλησιαστικό όργανο και φωνή σπουδαίων συνθετών, από τη Γεωργία Μπαλαμπίνη (υψίφωνος) και τη Μαγδαληνή Καλοπανά (εκκλησιαστικό όργανο) και ολοκληρώθηκε με μία μοναδική εκτέλεση του παραδοσιακού «Άγγελους ακούμε από ψηλά» από το σύνολο των συμμετεχόντων.
Σε ένα σύντομο ετήσιο απολογισμό, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Φεστιβάλ ΑΝΩ, Χάρης Βεκρής, αναφέρθηκε στα βήματα που έκανε το Φεστιβάλ το τρέχον έτος για την επίτευξη των βασικών προτεραιοτήτων του, όπως αυτές είχαν καθοριστεί από το ξεκίνημά του και ήταν αφενός, η ευρύτερη αναγνώρισή του από τους φίλους του εκκλησιαστικού οργάνου εντός και εκτός ελληνικών συνόρων και αφετέρου, η ανάδειξη και αναζωογόνηση του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου.
Το 2022 το Φεστιβάλ έκανε τρία ακόμα σημαντικά βήματα:
1. Ισχυροποίησε τους δεσμούς του με την τοπική κοινωνία, μέσω συνεργασιών του τόσο με τη Λέσχη Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Σύρου, όσο και με το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής Σύρου του Πανεπιστημίου Αιγαίου,
2. Ανέπτυξε την εξωστρέφεια και τον Ευρωπαϊκό του χαρακτήρα, μέσω συνεργασιών του με τις Πρεσβείες της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Κροατίας,
3. Έκανε το πρώτο βήμα για την ευαισθητοποίηση του νεανικού κοινού σχετικά με το εκκλησιαστικό όργανο, μέσω εργαστηρίων Εκκλησιαστικού Οργάνου για νέους κάτω των 30 ετών, αλλά και μέσω εργαστηρίων Αερόφωνου Αρμονίου στα οποία συμμετείχαν παιδιά ηλικίας 10 έως 16 ετών.
Εκ μέρους της Καθολικής Επισκοπής Σύρου και του Συνδέσμου Ελλήνων Καθολικών Σύρου, ο Χάρης Βεκρής ευχαρίστησε όλους τους φορείς που έχουν συνδράμει στην επιτυχημένη πορεία του θεσμού, αλλά και όλους τους συνεργάτες και εθελοντές του Φεστιβάλ για τη σημαντική συνεισφορά τους από το 2017 ως σήμερα.
Σε μια ιδιαίτερα ζεστή ατμόσφαιρα, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις γιορτινές ευχές του Σεβασμιότατου Καθολικού Επισκόπου Σύρου π. Πέτρου Στεφάνου και την απονομή στα μέλη της Νεανικής Χορωδίας της Ορχήστρας των Κυκλάδων, του συλλεκτικού αναμνηστικού που σχεδιάστηκε από τον δευτεροετή φοιτητή του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Αναστάσιο Καραμάνο.
Φωτογραφίες: Νίκος Δεσύπρης